Nagyszeben Európa öt legjobb idegenforgalmi célpontja között

Kiválóan szerepelt Nagyszeben az Európa húsz legjobb idegenforgalmi célpontjának kiválasztásáért indított versenyben. Az erdélyi város bekerült az öt első helyezett közé, 192 országból voksoltak rá.

Európa legjobb úticéljaira január 20. és február 10. között voksolhattak az érdeklődők a European Best Destinations honlapon. A verseny eredményeit ismertető közleményében Astrid Fodor polgármester rámutatott: 45.699 szavazatával Nagyszeben bekerült a top 5-be. Rámutatott, az egykori szász város idén 15 ezer vokssal szerzett többet, mint a tavalyi megmérettetésen, és a szavazatok 60 százaléka külföldről érkezett. Ez azt jelenti, hogy vonzó a külföldi turisták számára, vélte az elöljáró, aki szerint a városvezetésnek megérte befektetni az idegenforgalomba, az épített örökségbe, a zöld közlekedési megoldásokba.

„Amint javul a járványhelyzet, készen állunk, hogy fogadjuk a turistákat” – jelentette ki Fodor. Gratulációjában Maximilien Lejeune, a European Best Destinations igazgatója Nagyszebent „kihagyhatatlan” utazási célpontnak nevezte. Emlékeztetett, hogy pár éve már jelen van a fontos európai városok térképén, de úgy vélte, most „kihagyhatatlanná” vált, olyan helyszínné, mely széleskörű kulturális és gasztronómiai kínálattal és lenyűgöző természeti látnivalókkal várja a turistákat. A szakember rámutatott: Nagyszeben népszerűsége egy bölcs turisztikai fejlesztés eredménye, hiszen nem csak látványosság kíván lenni, saját épített örökségébe és történelmébe is fektet.

Nagyszeben idén olyan európai turisztikai célpontok mellett viseli a European Best Destination címet, mint Róma, Firenze, Párizs, Bécs, az olaszországi Capri szigete, a spanyolországi Kanári-szigetek, a franciaországi Dordogne folyó völgye, a görögországi Kefalónia szigete, a portugáliai Braga vagy a montenegrói Kotor. A cím nyerteseként a világ legnagyobb turisztikai magazinjai ajánlják majd úticélként.

Forrás: kronikaonline.ro Fotó: europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2021/

Lózer László Csaba lett a legjobb nagyszebeni önkéntes

A Szeben Megyei Ifjúság és Sport Igazgatóság idén is megszervezte az Önkéntesek Gálaestjét a jelenlegi járványügyi korlátozásokhoz igazodva, online. A rendezvényen kiemelték a legügyesebb önkénteseket, és legjobb ifjúsági műsorokat.

A Szeben megyei magyar műsorok közül, talán az egyedüli, amelyet majdnem teljes gőzzel meg lehetett szervezni, igaz dátummódosítással, a nagyszebeni Hungarikum Napok fesztivál volt. Ez az esemény fel is került a legjobb ifjúsági műsorok lajstromára is, ez nem nyert díjat, viszont Lózer László Csaba fáradhatatlan önkéntes munkáját elismerték.

Lózer Csaba öt éve érkezett Nagyszebenbe, amikor egy autóipari nagycégnél alkalmazták, a kolozsvári műegyetemen szerzett mérnöki szakképesítés megszerzését követően. Szatmár megyei származású, és talán ez is befolyásolta őt abban, hogy ne a lassan metropolisszá fejlődő Kolozsvárt, hanem a kisebb, nyugodtabb Nagyszebent válassza.

Első perctől kezdve kereste a magyar közösséget, és természetesen rátalált a fiatalokat tömörítő nagyszebeni magyar egyesületre, a HÍD-ra. Felajánlotta segítségét, mert szabadidejében, baráti társaságának bővítése mellett, segíteni akart. Segíteni, felelősen feladatot vállalni és ezt véghezvinni, komoly hozzáállást tanúsítva vendégeket és kézműveseket fogadni és irányítani, beugrani, ha szükség van egy kis férfimunkára (cipelés, drótozás, cölöpök földbeverése, stb.) és sorolhatnánk még az évek során bevállalt feladatokat.

Nem is csoda, hogy felkerült a díjra érdemesek listájára és őt választották Nagyszeben legjobb ifjú önkéntesének.

Forrás: szeben.ro

Kép: https://www.facebook.com/laszlocsaba.lozer

15. alkalommal szervezik meg a Nagyszebeni magyar kulturális fesztivált

2020. november 6. és december 13. között, tizenötödik alkalommal szervezi meg a HÍD Egyesület a térség közkedvelt kulturális eseményét, az Ars HUNGARICA fesztivált. Ennek célja az, hogy a több évszázados helybéli magyar jelenlétet hangsúlyozza és az eseményekkel hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez itt, a Kárpát-medence határán, mutasson be magyar kulturális gyöngyszemeket és legyen híd a különböző igényeket és anyanyelvet képviselő személyek, nem utolsó sorban intézmények között.

A fesztivál műsorkínálata figyelembe veszi a különböző korosztályok eltérő érdeklődését. A rendezvény olyan élményt kínál a nagyszebeni és környéki, illetve a városba látogató közönségnek, melyben a hagyományos és modern művészet találkozik, a stílusok váltakozásában és a generációk egymásra találása is megvalósul.

A különleges helyzet miatt minden olyan műsort, amelyet biztonságban és törvényesen megszervezni lehetséges bemutatnak. A fesztivál időtartamát meghosszabbítják, esetleg jövő év januárig, hogy esélyt adjanak minél több műsornak a bemutatására.

Tervezett program

2020. november 6. – december 16.

Kiállítás – Kájoni Kódex / Brukenthal Palota udvara

 

2020. november 6. – 2021. január 20.

Kiállítás – ORTH István: Az ember tragédiája / Református Templom Galéria

 

November 14., szombat

Együtt az úton – A történelmi kiegyezés perspektívái Erdélyben / OnLine

 

A következő műsorokat tervezzük bemutatni, az időpontokat kövessék a honlapunkon és FB oldalunkon:

 

Kiállítások:

Eperjesi Noémi: Sziromizzás / Tükörterem

Képzőművészeti Nemzetközi Szimpózium kiállításaSzíndaráló / Tanács Torony

 

Színpadi előadások és koncertek:

Néptáncelőadás – BEKECS Táncszínház: Reliktum / Thalia Nagyterem

Koncert – Fejes Krisztina, zongora Tükörterem

Koncert – Csíky Boldizsár, zongora Tükörterem

Koncert – Samson Melinda & Kálmán Emese / Református Templom Galéria

Színház – Kilyén Ilka & Ritziu Ilka-Krisztina: A gyertya könnye / Thalia Nagyterem v. Astra Díszterme

Stand up comedy – András Előd & Görgy Botond / Gong Színház

Koncert – Pora Zoli & Stone Hill: Ez a nap más! / Gong Színház

 

Irodalmi műsorok és közönságtalálkozók:

Könyvbemutató – Demeter László: A Tortoma kiadó legfrissebb művei / Tükörterem

Könyvbemutató – Demény Péter: Korona-változatok / Tükörterem

Filmvetítés, könyvbemutató és beszélgetés – Zorkóczy Zenóbia: Az egyszemélyes kulturális intézmény – Ambrus Emese: Európa kis utcája – Rosszcsont Zénó kalandjai c. film vetítése (2016, 50 p.), illetve Juhász KristófHanggal és jelenléttel c. könyv bemutatása. / Tükörterem

Könyvbemutató – 15 év HÍD / Tükörterem

 

Gyermekműsorok:

Gyermekelőadás – BEKECS – Mátyás király igazságai / Thalia Nagyterem

CsodaVár – HangszereinkA gitár – Varga András  / Tükörterem

Koncert – Varga András / Tükörterem

Gyermekműsor – Zorkóczy Zenóbia: Zénó, az elképesztő madárijesztő / Thalia Kisterem v. Tükörterem

 

Termékbemutatók és kóstolók:

Erdélyi Pálinka, Bálint Sajt, ChocoHause

 

Egyéb műsorok:

Idegenvezetés – Nagyszeben és környéke: 2021-ben A Túrázás Európai Fővárosa

Magyar Est – Meghívottak: Rózsa Róbert mesterszakács és Benedekffy Katalin művésznő / Római Császár Vendéglő