Szentháromság Római Katolikus Templom

A templomot a jezsuita szerzetesek építették 1726-1733 között, korai bécsi barokk stílusban. Kifejezetten értékes a Mária és kisded freskó, amely 1777-ben készült, a XVIII. századból fennmaradt  barokk stílusú gyóntatók, a vitráliumok és az 1860-ból való orgona.

Brukhental Palota

Erdély legkiemelkedőbb barokk épületeinek egyike, amely Erdély gubernátora, Samuel von Brukenthal hivatalos rezidenciája volt, de emellett a képgyűjteményének is otthont adott. A palotában ma a Brukenthal Múzeum mű-ködik.

Haller Ház

Haller Péter, a Haller család erdélyi ágának megalapítója 1500-ban Budán született. Még fiatalon Nagyszebenbe költözött, ahol hamarosan polgárjogot szerzett. 1529-ben már a város elöljáróságának tagja. Először 1549-ben választották meg polgármesterré. 1552-ben szebeni királybíróvá nevezték ki. 1570-ben halt meg Szebenben. Haller Péter a Nagyszeben főterén álló házat 1537-ben vásárolta meg. Az épület azt követően mintegy 350 évig maradt a család tulajdonában. A kapukeret és a homlokzati domborművek Haller Péter idejében - 1550-körül készültek.

Hazugok hídja

Erdély első vasból öntött hídja. 1859-ben került a helyére és díszes korlátjával ékesíti a Kispiac teret, de nem ez adja vonzóerejét hanem rengeteg legendája. Az a hír járja, hogy ha valaki hamis esküt tesz a hídon összeomlik, mi több, a legapróbb hazugság elhangzásakor nyikorogni és repedezni kezd.

Petőfi emlékhelyek

A jelenleg Tipografilor utcán található Petőfi Sándor emléktáblánál – amelyet azon a helyen, épületen helyeztek el, ahol nemzeti költőnk 1849. április 1-én megszállt, valamint a Petőfi Sándor parkban megtalálható emlékkőnél, a helybéli magyarok együtt emlékeznek a magyar forradalom hőseire.

Evangélikus Püspöki Székesegyház

A templom építése 1380-tól 1520-ig tartott. A szakmabeliek “Erdély gótikus gyöngyszemének is nevezik”. 74 m magas tornya a város szimbólumává vált, részben fiatornyainak köszönhetően amelyek az előző századokban a város fontosságát és pallosjogát jelezték. Az oltár északi oldalán egy nagyon értékes, katolikus időkben festett falfreskót őriztek meg, amely Jézus életének 7 legfontosabb eseményét ábrázolja. Ezt a falfreskót 1444-ben festette Rozsnyói János magyar festőművész. A képen a festő latin neve olvasható Johannes Rosenau. Értékes és látványos a templom több mint 6000 sípú orgonája, melynek homlokzatát egy barokk orgonahomlokzat díszíti. A “ferulának” nevezett mellékhajó XVII-XVIII. századi homokkőből és márványból faragott sírköveket őriz. A templom bejárata előtt Georg Daniel Teutsch (1817-1893) szász evangélikus püspök szobra védi a Huet teret. Különleges élmény a fiatornyok látogatása, amelyekhez vasból épített nyitott építőállás vezet. A fiatornyok ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik Nagyszeben óvárosára és a környékre. 

Nagyszeben szemei

Nagyszeben szűk utcáin sétálva megfigyelve érzi magát a látogató. Minden háztetőről figyelmes szemek kísérik végig a vendégek lépteit... ezek a város őrző szemei. Úgy tartják, ezek a szemek elcsábítanak, talán ezért is lesznek oly sokan az ide látogatók közül a város szerelmesei.