A város múzeumai

Brukenthal Nemzeti Múzeum

A Brukenthal múzeum és képtár, egykor báró Samuel von Brukenthal erdélyi kormányzó2010-ben első romániai múzeumként kapta meg az Európai Unió Europa Nostra díját, és ugyancsak ez az első romániai múzeum, amelyet 2011-ben felkértek, hogy az Európai Örökség Társaság The Best in Heritage Excellence Club tagja legyen. kastélya volt. Gyűjteménye az egyik leggazdagabb egész Romániában. A múzeumot 1817-ben nyitották meg a nagyközönség számára, ekkor a múzeum Samuel von Brukenthal magánképtárát foglalta magába. Részlegei:

Európai Művészeti Galéria

Az Európai Művészeti Galéria a Brukenthal Nemzeti Múzeum központi eleme, amely a palota négy szintjén helyezkedik el, amely 12 állandó kiállítását biztosítja. Gyűjteményei a gótikus művészetektől, kartográfiai és nyomdáktól egészen az erdélyi középkori művészet területéig terjednek, vagy az 1948-as elkobzásból és az 1968-as lopásból származó 23 remekművet bemutató különleges részből állnak. A galériának dedikált terek vannak a német és az osztrák festészettörténeti iskolák számára, amelyek mintegy 500 alkotását mutatják be a 15. századtól a 18. századig, de bemutatják flamand, holland és olasz festők munkáit is.

Piata Mare nr. 4-5, cod postal 550163

Telefon:  +40 269 217 691, +40 269 436 558

Fax: + 40 269 211 545

e-mail: info@brukenthalmuseum.ro

PROGRAM:

Hétfő - péntek: 10-15

A romániai Művészeti Galéria

A Brukenthal Nemzeti Múzeum román művészeti galériája tökéletes kiindulópont Románia egyik legismertebb festőművének kulturális felfedezéséhez, amely a 18. század elejétől a 20. század közepéig navigálhat az idő múlásával, a hatásokkal és a stilisztikai trendekkel páratlanul. 200 festmény alkotja a galéria állandó kiállítását, amely ötvözi a román nemzeti művészet legjobbjait, és ezzel egyidejűleg a Brukenthal gyűjteményét: az erdélyi szakaszt. A kiállítás bemutatja Johann Martin Stock, Franz Neuhauser, Misu Popp, Carl Dörschlag vagy Theodor Aman szerelmeseinek alkotásait.

Piata Mare Nr. 5.

Palatul Brukenthal, Etaj II

Tel. +40 269 217691

Kortárs Művészeti Múzeum

A Nagyszeben reprezentatív századi épülete egyik csodálatos helyénél a Kortárs Művészeti Galéria olyan látóteret jelent, ahol a kortárs művészek szabadon bemutathatják és megismerhetik alkotásaikat ", melynek eredményeként a kortárs román nyelveket ábrázoló koncepcionális térkép jelölésévé válik művészeti terület ". A Brukenthal Nemzeti Múzeum része, a galéria tulajdonképpen Románia egyik legfontosabb kortárs művészeti tér, amely az ország kortárs művészeti elitének legjobbjait öleli fel, beleértve a kevésbé hagyományos utcai művészeti kiállításokat.

str. Tribunei nr. 6.

Tel.: +40 269 250 431

Történelmi Múzeum – Altemberger Ház

A Történelmi Múzeum 1984-ben! nyitotta meg kapuit és több szakosztálya van, mint például: Prehistórikus archeológia, Középkori Archeológia, Bélyegzők és metszetek, Carl Engber gyűjtő emlékterem, Nagyszeben története, Érmék és kitűntetések, A nagyszebeni céhek, Numizmatika, Fegyverek és vértek, Erdélyi nemzeti és kulturális mozgalom, Antik és középkori lapidárium.

Bemutatásra került a numizmatika (60000 antik és középkori érem), az archeológia (39000 darab és 82000 töredék), dekoratív művészet és a céhek tárgyai (1500), fegyverek (1900 darab) és dokumentumgrafikák (33000 darab).

A múzeumnak 23 terme van berendezve, az udvaron található az antik és románkori lapidárium. A lapidárium 115 darabja közül a legfontosabbak Hekaté szobra valamint Mythras és Jupiter ábrázolásai.

Az udvar bejáratánál áll a "vasember", az a Roland szobor, amely még 1915-ben a Nagypiacon volt látható.

Str. Mitropoliei, Nr. 2

Természettudományi Múzeum

A múzeumot 1849-ben alapították az Erdélyi Természettudományi Egyesület létrehozásával egyidőben. A múzeum gyűjteménye több mint 1.100.000 dara-bot foglal magába a geológia,  a paleontológia, a botanika és a zoológia területéről. 2007 decemberében megnyitották Románia legmodernebb természettudományi kiállítását. Tematikai szempontból a kiállítás követi a legfontosabb állatfajok filogenetikai fejlődését.

Str. Cetăţii, Nr. 1, Sibiu 550169

Telefon: 0269/436545

Az „August von Spiess” Vadászati Múzeum

Şcoala de Înot, nr. 4

Telefonszám: +4 0269 250 402

Gyógyszertári Múzeum

Szeben a festői Kis téren sétálva eljuthatsz a Gyógyszertári Múzeumba, amely ritka kulturális attrakció Romániában. A 16. század egyik történelmi emlékművében, ahol több mint 400 éve működött a Nagyboldogasszony harmadik legrégebbi gyógyszertárja, a "A Fekete Medve" néven is ismert, a múzeum lenyűgöző bejárást kínál a középkori gyógyszertár titokzatos gyakorlataiba. Több mint 6 600 példány mutatta be a gyógyszertár és a gyógymód alakulását, ami a múzeum számára meghatározó jelentőséget jelent a kíváncsi látogatók számára, akik mélyrehatóan szeretnék felfedezni a történelmet Szeben.

Piata Mica Nr. 26, Sibiu

Tel. +40 269 218191

Az "Emil Sigerius" Néprajzi Múzeum és a Szász Népművészet

A város szívében, a Néprajzi Múzeum és a Szász Népművészet több mint 8.900 tárgyat mutat be, amelyek az erdélyi szászok kultúrájára jellemzőek. Három gyűjteményben - népviseletek, textíliák, hímzések, festett bútorok és kerámiák - a kiállítás a szász örökség összetett darabjait, az erdélyi reprezentatív etnikumok egyikét és a régió lenyűgöző multikulturális örökségének élénk emlékét tárja fel.

str. Şcoala de Înot, Nr. 4.

Tel. 0269/250402

Az Univerzális Néprajz "Franz Binder" Múzeuma

A Nagyszeben-túra nem lenne teljes, anélkül, hogy meglátogatták volna az Univerzális Néprajz "Franz Binder" Múzeumát. Egyedülálló jelenlét Romániában, a múzeumban a világ második legnagyobb gyűjteménye Dél-Szudánból - több mint 500 darabból -, amely a 19. századi kereskedő és felfedező Franz Binder volt. Egyéb nagy értékű kiállításai közé tartozik egy 2000 éves egyiptomi múmia a több mint 100 évvel ezelőtti fa szarkofágban, valamint Argentína, Kína, Kongó Ecuador, Japán és India hagyományos tárgyaiból.

Freskó terem

A 15. századi épületben 2009-ben nyitották meg a boltíves szobát, amelyben felbecsülhetetlen értékű falfestményeket láthatunk: egy bírósági jelenetet, egy bibliai képet, egy allegorikus képet, egy 1631-es jelzésű vadászati jelenetet, valamint egy 1694-ből származó címert.

Piaţa Mică nr. 22

Céhlegények háza

2007-ben hozták létre a Céhlegényház Egyesületet és működőkepéssé tették Dél-Kelet Európa első céhlegény házát (Németország, Franciaország és Svájc határain túl). A céhlegények háza modern kézműveseknek adnak otthont nyáron, hogy céhruhába öltözve kézművességi bemutatókat tartsanak a város lakosainak, vendégeinek, turistáinak felidézve az egykori város hangulatát.

Astra Hagyományos Népi Civilizáció Múzeuma

A Dumbrava erdőben elhelyezkedő Astra Hagyományos Népi Civilizáció Múzeuma 96 hektáron fekszik, 10 kilométeres kerülettel. Ez az egyetlen szabdtéri múzeum Nagyszebenben. Az egész Románia területéről származó hagyományos falusi civilizáció eredeti műemlékeivel találkozhatnak a látogatók. Különböző vidékekről kerültek ide rekonstruált falusi épületek, amelyek beltere is megőrizte eredeti formáját.

Cím: Nagyszeben, Calea Răşinari

Nyitvatarás: Október-március Kedd-vasárnap: 09.00-17.00 Április-május Kedd-vasárnap:10.00-18.00 Május-szeptember Kedd-vasárnap: 10.00-20.00 Tel: 004 0269 242 599

Evangélikus templom múzeuma

A Teutsch-házban - a 19. századi árvaházban 2007-ben megnyitott - romániai Evangélikus Egyház Múzeuma az országban élő német kisebbség történelmének referenciapontja. A kulturális művészeti tárgyak megőrzésére irányuló, szélesebb körű kezdeményezés része, amely a több mint 270 erdélyi Evangéliumi közösség archívumát tartalmazza. A múzeum az evangélikus egyház kultúrájának és történelmének megóvásának alapvető lépése.

str Mitropoliei Nr.30

TEL: 004 0269 206 730

E-MAIL: casa.teutsch@gmail.com

Látogatási idő: naponta 10:00 - 20:00 óra között

Látogatás a toronyba:

november 1. – március 31.: 9.00 - 17.00

április 1 – október 31.: 9.00 -20.00

A város nagyrendezvényei

Ars HUNGARICA Nagyszebeni Magyar Kulturális Fesztivál

A fesztivál „célja kulturális élményt kínálni a látogatóknak, a helyi közösségnek és hangsúlyozni a magyar jelenlétet a Kárpát-medence határán. Az évek folyamán az Ars Hungarica ismert márkanévvé nőtte ki magát, nemzetközileg elismert és fontos szerepet tölt be a magyar kultúra megismertetésében Dél-Erdélyben. A klasszikus, népzenei és jazzkoncertektől, könyvbemutatón, gyermekprogramokon, kiállításokon át előadásokig a kultúra minden műfaja képviselteti magát.

2020-ban az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség tagjává vált.

Hungarikum napok

A Hungarikum Napok nemzeti értékeink bemutatását és ápolását szolgálják, kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a magyar közösségnek és a látogatóknak. A HÍD–Szebeni Magyar Egyesület nyári fesztiváljának meghatározó programja a gulyásfőzőverseny, amelyre a fesztivál keretében került sor, és amelyen anyaországi vendégek is képviseltetik magukat.

A nagyszebeni magyar intézmények által szervezett eseményeken kívül más fesztiválok és rendezvények műsorain, gyakran szerepelnek magyar fellépők, filmek, előadók.

Fazekasvásár

A hagyományosan szeptember első hétvégéjén megrendezésre kerülő Nagyszebeni Fazekasvásárra az ország minden tájáról – Sokan Székelyföldről, sőt, Magyarországról is – érkeznek mesteremberek, hogy kiállítsák portékáikat a dél-erdélyi város Nagypiac terén.

Astra filmfesztivál

Az ASTRA FILM FEST Közép-Kelet Európa jelentős nemzetközi dokumentumfilm fesztiválja, melyet kétévente rendeznek meg. A nemzetközi – köztük magyar - alkotások versenye mellett román dokumentumfilmek szekcióját is bemutatják. Az 1993-ban létrehozott rendezvény célja a dokumentumfilmek népszerűsítése. Az ASTRA fesztivál érdeklődésének középpontjában a vizuális antropológia áll.

ARTmania fesztivál

A nagyszebeni ARTmania Fesztivál sokszínű kulturális platformként a szépművészetre alapozva nagy hangsúlyt fektet a rockkultúra aktuális irányzataira.

Nemzetközi SibiuJazz fesztivál

Románia legrégebbi dzsesszfesztiválja

Nagyszeben magyar közösségi terei

Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ

HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete        

Cím: 550173 - Sibiu, str. Berariei, nr. 2A - Nagyszeben, Sörház utca, 2A szám

Telefon: +4 0745.300234 vagy +4 0722.231964

Email: hid@szeben.ro

Weboldal: www.szeben.ro

2006. március 11-én avatták Nagyszebenben a Kulturális Központot. Jelenleg a Nagyszebeni Református Egyházközség Sörház utcai ingatlanában, a második emeleten található meg. 

Az Ars Hungarica, a Hungarikum Napok, a Magyar Filmnapok szervezője.

2013. március 15-én, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete a szórványban sikeresen működő és a magyar nemzet öntudatáért kifejtett tevékenysége elismeréseként Magyar Közművelődés díjat kapott.

Nagyszebeni Magyar Ház

Polgári Magyar Művelődési Egyesület

Cím: RO–550163 Sibiu, Piaţa Mare nr. 11, jud. Sibiu

Tel: +40 269 211284

E-mail: szebenimagyarhaz@yahoo.com

Nagyszebeni Szórványkollégium és egyben Református Egyházközség

A Nagyszebeni Református Egyházközség Nagyszeben egyetlen református (kálvinista) közössége.

Str. Mitropoliei, nr. 11

Telefon: +40 269 211 177 

Nagyszebeni Református Templom Galériája

2007-ben a padsorokat átalakították és galériának is alkalmas. A meglepően egyszerű barokk berendezés mellett fotó és festménytárlatokat is meglehet itt gyakran csodálni.

str. Mitropoliei, nr. 9.

Telefonszám:+4 0269 232 605

Mobil telefonszám: +4 0740 150 880

Német Demokrata Fórum székháza

Többször ad helyet magyar rendezvényeknek.

Gen. Magheru 1-3.

Nagyszeben és vidéke (Alapítva 1902-ben)

KÖZÉLETI, KULTURÁLIS LAP

Terjesztése  a templomokban, iskolákban történik, önkéntes  terjesztők által. A folyóirat elérhető a Széchenyi könyvtárban Budapesten , a Brukenthal- illetve az ASTRA könyvtárban Nagyszebenben, de iskolai könyvtárakban is.
 
Főszerkesztő: Keresztes Kálmán

Cím: Piața Mare 11. szám

Telefon: 0745 678 563

E-mail : ker.sib.ro@gmail.com

www.nagyszeben-1902.ro

Kulturális intézmények

Radu Stanca Nemzeti Színház

Bvd. Corneliu Coposu nr. 2, 550245 Sibiu, Romania

email: tnrs@sibfest.ro

Tel. 0269 210 092, Fax: 0269 210 532

Jegyiroda: (bvd Nicolae Bălcescu nr. 17)

Nyitva: hétfő – péntek 11:00 – 18:00; szombat: 11:00 – 15:00

Telefon: 0369 101 578

Gong Ifjúsági színház

Str. Al. Odobescu Nr. 4

Tel/Fax: 0040-269-211349

E-mail: secretariat@teatrulgong.ro

Web: http://www.teatrulgong.ro

Balettszínház

Parcul Tineretului nr.1

Tel: 0269/22.96.27

Fax: 0269/22.96.27

e-mail: ccmfestsibiu@yahoo.com

Állami Filharmónia

str. Cetatii. Nr. 3-5,

Web: http://www.filarmonicasibiu.ro

Astra Könyvtár

Str. G. Baritiu, nr. 5, 7

TELEFON: +40 269 210551

FAX: +40 269 215775

E-MAIL: bjastrasibiu@yahoo.com

Német Kulturális Központ

Str. Timotei Popovici Nr. 9

Telefon: +40-(0)269-21 08 30, +40-(0)269-23 80 70

E-mail: leitung@kulturzentrum-hermannstadt.ro

Web:   www.ccgsibiu.ro